BioStrand haalt tweede VLAIO-onderzoeksbeurs binnen

Subsidie van een half miljoen euro voor de uitbreiding van het BioStrand-platform voor het structureren van analyse en verbeterde AI Discovery

Diepenbeek, België - 12 januari 2022 -
BioStrand, een Belgische leverancier van end-to-end multi-omics-analyseplatforms, heeft een subsidieronde van € 460.000 ontvangen van VLAIO (Flanders Innovation & Entrepreneurship), het onderzoeksfonds van de Vlaamse regionale overheid in België. De tweede beurs van VLAIO, toegekend in januari van dit jaar, volgt op een financiering van € 235.000 die in 2020 werd toegekend.

 

In een commentaar op de laatste subsidie zei Dr. Ingrid Brands, CEO en mede-oprichter van BioStrand: "Tot nu toe is onze gepatenteerde, op HYFT™ gebaseerde methodologie voornamelijk toegepast om analyse op syntactisch niveau te stroomlijnen, wat in wezen betekent dat de analytische reikwijdte is beperkt tot op volgorde gebaseerde 'syntactische' informatie, zoals de aanwezigheid, het voorkomen en de distributie van HYFT™-patronen. We breiden de methodologie nu uit zodat we syntactische en structurele informatie kunnen combineren en onze dienstenportfolio kunnen uitbreiden met op HYFT™ gebaseerde structurele en functionele modelleringsfunctionaliteiten. Door HYFTs™ te koppelen aan de 3D-structuur (en functie) van eiwitten en door de platformmogelijkheden voor AI-ontdekking uit te breiden, kunnen we een nog breder scala aan toepassingen ondersteunen, waaronder testontwikkeling, biomarkerontdekking en computerondersteund medicijnontwerp.

 

Het strategische doel dat deze op HYFT™ gebaseerde synthese van syntactische en structurele informatie aanstuurt, is om de technologie van BioStrand uit te breiden tot de structuur van eiwitten. Een belangrijk voordeel van deze gemengde benadering is de detectie van eiwitsequenties met vergelijkbare structuren (en functie) maar zonder hoge sequentieovereenkomst (verre homologen). Een primaire toepassing voor deze benadering zal liggen in de voorspelling van de eiwitstructuur, met een bijzondere eerste focus op antilichamen en G-proteïne gekoppelde receptoren (GPCR's). Dit zal in een later stadium worden uitgebreid om eiwit-eiwitinteractievoorspelling (PPI) te dekken.

 

Daarnaast werkt BioStrand ook aan een AI Discovery-platform dat gebruik zal maken van geavanceerde AI-technieken om geïntegreerde eiwitstructuur- en functieanalyse te vergemakkelijken. Gecombineerd met bestaande R&R- en Variant Analyzer-modules en de op HYFT™ gebaseerde uniforme syntactische + structurele methodologie, zal het AI Discovery-platform van BioStrand onderzoekers in staat stellen hun gegevens volledig te analyseren en inzichten te verwerven in de gehele analysepijplijn, van onbewerkte sequencinggegevens tot biologisch relevante aspecten zoals zoals diagnostiek en medicijnontdekking.

 

"De uitbreiding van het Omics-platform van BioStrand met deze geavanceerde functionaliteiten is cruciaal om een ambitieuze marktspeler te worden en BioStrand te positioneren als een one-stop-shop voor omics-analyse", aldus Dr. Brands. "Wij geloven dat de integratie van sequentie- en 3D-structuuranalyse een revolutie teweeg zal brengen in de voorspelling van de eiwitstructuur en -functie en de ontwikkelingen in de biotechnologie en precisiegeneeskunde zal stimuleren. Het bieden van een krachtig, geïntegreerd en gebruiksvriendelijk data-analyseplatform voor biowetenschappelijke onderzoekers is onze bijdrage aan het verhogen van de effectiviteit van R&D-cycli en het mogelijk maken van realtime analyse van bruikbare patiëntgegevens die precisiegeneeskunde naar een hoger niveau zullen tillen. Het brengt ons ook een stap verder in onze missie om een echt effectieve oplossing voor omics-gegevensanalyse te creëren.”

 

Over BioStrand

BioStrand biedt een revolutionaire methodologie voor het identificeren van overeenkomsten en variaties in genetische gegevens en het detecteren van structurele ankerpunten die innovatie in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw zullen stimuleren. De BioStrand-methodologie maakt ongekende nauwkeurigheid mogelijk bij het detecteren van overeenkomsten en variaties in DNA, RNA en eiwitten. Door HYFTS™ te detecteren, wordt structurele 3D-informatie automatisch geïntegreerd in de analyses, wat een revolutie teweegbrengt in patroon- en profieldetectie die cruciaal is bij het ontrafelen van ziekten en biologische processen.

 

Stay up-to-date